Στις σχολικές αίθουσες τα ανθρώπινα δικαιώματα

egokaiesu-slogan

         Επτά σχολεία από τη Μαγνησία συμμετείχαν τα τελευταία δύο χρόνια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ««Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα»» του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο υλοποιήθηκε σε σχολεία όλης της Ελλάδας τη διετία 2020-22.

Η τελετή λήξης και η ημερίδα πραγματοποιήθηκαν πριν μερικές μέρες σε κλίμα ενθουσιασμού. 

          Οι συντονιστές της δράσης με εκπαιδευτικούς της Περιφέρειάς τους παραβρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Τιτάνια παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τις δράσεις των σχολείων τους. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έφερε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεκδίκησή τους στις σχολικές τάξεις, στις σχολικές αυλές και όχι μόνο. Ευέλικτο, με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για να απαντήσει στις ανάγκες τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στοχεύει στην ανάπτυξη της κουλτούρας του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης, καλλιεργώντας βιώσιμες στάσεις ενεργού κοινωνικής συμμετοχής με βιωματικές προσεγγίσεις. 

       Η συντονίστρια Θεσσαλίας φιλόλογος Σοφία Κανταράκη ανέφερε ότι ανάμεσα στα άλλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 130 δράσεις στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έμφυλη Ισότητα» και πάνω από 87 επιστολές – αιτήματα απευθύνθηκαν προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για έναν συμπεριληπτικό λόγο στα σχολικά εγχειρίδια που δεν αναπαράγει τα έμφυλα στερεότυπα. 

    Από τη Μαγνησία συμμετείχαν το 3ο ΓΕΛ Βόλου, το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου, το ΓΕΛ Αγριάς, το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, το 4ο Γυμνάσιο Βόλου, το 9 Γυμνάσιο Βόλου και το ΣΔΕ βόλου. Στην ημερίδα συμμετείχαν από τη Μαγνησία οι εκπαιδευτικοί Αλεξάνδρα Μούρτζη από το ΓΕΛ Αγριάς και Βασιλική Φωτεινοπούλου από το 4ο Γυμνάσιο Βόλου, οι οποίες παρουσίασαν τις δράσεις τους. Κατά τη διάρκεια της διετούς υλοποίησης του «Εγώ κι Εσύ Μαζί», μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν πάνω σε διάφορες θεματικές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη, η έμφυλη ισότητα, η προσβασιμότητα, τα δικαιώματα του παιδιού, το προσφυγικό κ.λπ. 

     Για τα έτη 2020-22, το «Εγώ κι Εσύ Μαζί» υλοποιήθηκε με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σύμφωνα με την συντονίστρια κ. Σοφία Κανταράκη «μέσα από την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούμε να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, με σκοπό να αναπτύξουν δεξιότητες που προωθούν την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στην κοινότητά σας. Μέσω της εξοικείωσης με έναν τρόπο διδασκαλίας προσανατολισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα, οδηγούμαστε προς τις ενέργειες εκείνες στις οποίες εμπλέκεται ένας ενεργός πολίτης. Καλλιεργείται δηλαδή μία κουλτούρα σεβασμού και ένα αίσθημα ευθύνης, αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και ενθαρρύνεται η δράση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Επίσης, δημιουργείται ένα θετικό κλίμα προς την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, την άρνηση κάθε μορφής ρατσιστικής συμπεριφοράς και διακρίσεων και την υποστήριξη της ελευθερίας από τον φόβο και την ανασφάλεια».

Τρίτος καθαρισμός της Παραλίας Πευκακίων από το 3ο Σύστημα Προσκόπων Ν. Ιωνίας

Τρίτος καθαρισμός της Παραλίας Πευκακίων από το 3ο Σύστημα Προσκόπων Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε μία παραλία»
 

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11:30 π.μ. έγινε ο τρίτος καθαρισμός και η καταμέτρηση των σκουπιδιών από (πλαστικά, μέταλλα, χαρτικά, υφάσματα και συνθετικά υλικά.) τόσο σε τεμάχια (707 τεμ.) όσο και σε κιλά με πάνω από (51 κιλά) από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος της WWF Ελλάς, επιστήμης των πολιτών (citizen science) «Υιοθέτησε μία παραλία», παίρνει μέρος ενεργά και υιοθέτησε την Παραλία Πευκακίων (παραθαλάσσιο τείχος) στον Βόλο, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι το «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης με πρωταγωνιστές τους Προσκόπους. Με την εθελοντική προσφορά και τις καταγραφές βοηθάμε να συλλεχθούν πολύτιμα στοιχεία για τα απορρίμματα που συναντάμε στις ακτές μας, κάτι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία των θαλασσών μας.

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player

Στην δράση συμμετείχαν και οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου (Β1,Γ3) στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εγώ και Εσύ Μαζί για το περιβάλλον» το οποίο υλοποιείται διαθεματικά στο πλαίσιο των μαθημάτων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Φωτεινοπούλου Βασιλική, Ρεντίνα Ελένη και Χαλαστάρα Ιουλία. Επίσης και η κ. Τατάκου Ζωή που συμμετείχε στη δράση στο πλαίσιο εργασίας της για ένα μάθημα του πτυχίου της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι η Ένωση είναι η πρώτη από όλες τις Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων της Ελλάδος που παίρνει μέρος σε αυτό το πρόγραμμα.
Το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, δηλαδή κάθε ανθεκτικού στερεού υλικού που πετιέται ή εγκαταλείπεται σε θάλασσες και ακτές, αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλειά μας.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους με το WWF Ελλάς και δραστηριοποιούνται άμεσα ώστε να κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες και τις ακτές μας τη μεγάλη απειλή για το περιβάλλον και την άγρια ζωή.Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ως Στρατηγικός Εταίρος, στοχεύει για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια με τέσσερις φορές το χρόνο καθαρισμό της παραλίας, καταμέτρηση και συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια πλαστική ρύπανση επιλεγμένων παραλιών στην Ελλάδα, μέσω του δικτύου των Προσκοπικών Συστημάτων και των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων.

Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των απορριμμάτων που συναντάμε στις παραλίες, η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, η ενεργός συμμετοχή καθενός από εμάς για την προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να αντιληφθούν την προέλευση των απορριμμάτων στις παραλίες, με σκοπό την καταπολέμηση της ρύπανσης των παραλιών.

 
 

Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2018

Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2018

ELL 2018 4ο Γυμνάσιο Βόλου page 0001

Iδιαίτερη χαρά και τιμή αποτελεί για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας η απονομή του «Ευρωπαϊκού Σήματος Γλωσσών 2018» για το έργο eTwinning που έγινε στις 4/11/2021


«Es war einmal in Europa – aussterbende Berufe unter der Lupe» 

    

    Η Δράση ‘Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών’ (European Language Label) αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της πολυγλωσσίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών με απώτερο στόχο τη συνολική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον τομέα των γλωσσών σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της γλωσσομάθειας και της πολυγλωσσίας.

    Το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών είναι μια διάκριση που απονέμεται σε φορείς και μεμονωμένα άτομα που επιτυγχάνουν να αναπτύξουν εργαλεία και να εφαρμόσουν μεθόδους διδασκαλίας που μπορούν να αποτελέσουν καλές πρακτικές και να υιοθετηθούν σε γλωσσικά περιβάλλοντα διαφορετικά από αυτά που αναπτύχθηκαν. Η πρόταση του 4ου Γυμνασίου Βόλου υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο ‘Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα Erasmus+, σε συνέχεια της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη Δράση «Eυρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2018 & 2019», αξιολογήθηκε και έλαβε την δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία σε πανελλαδικό επίπεδο https://www.iky.gr/el/ell . Η τιμητική διάκριση φέρει τις υπογραφές της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκης Κεραμέως και της Επιτρόπου της Ε.Ε. Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Mariya Gabriel. 

    Το έργο υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών και πήραν μέρος συνολικά τέσσερα σχολεία από Ελλάδα (συντονιστής), Πολωνία (συντονιστής), Γερμανία και Γαλλία. Από το 4ο Γυμνάσιο συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου: Αναστασίου Ελπίδα, Βαζουβιάδης Ιωάννης-Μάρκος, Βλαχοπούλου Αθηνά, Γαλάνης Δήμος, Γιάλβαλη Δήμητρα, Γιούτσας Στέφανος, Δαλίδης Αθανάσιος,  Δοσούλα Κωνσταντίνα-Νεφέλη, Κακαλή Ελένη, Καλοφορίδης Γιώργος, Καράκης Βασίλης, Κλάδη Αναστασία, Μάστορας Χρήστος, Ποδηματάς Δημήτρης, Πολυζώη Ελευθερία, Τσιονάρας Βαγγέλης και Χατζής Πολυχρόνης. Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, κ. Βασιλική Φωτεινοπούλου.

    Στόχος του προγράμματος ήταν η μελέτη και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα των παραδοσιακών επαγγελμάτων, με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς».  Συμμετείχαν 110 μαθητές και 8 εκπαιδευτικοί και γλώσσα εργασίας ήταν η Γερμανική. Οι μαθητές ερεύνησαν ενδελεχώς τα παραδοσιακά επαγγέλματα που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη και ήρθαν αντιμέτωποι με το ζήτημα της επιλογής του δικού τους μελλοντικού επαγγέλματος. Ανίχνευσαν τα παλιά επαγγέλματα σε τοπικά εργαστήρια με παράδοση, σε μουσεία, σε παλιούς πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες και πήραν συνεντεύξεις από τους ανθρώπους που τα ασκούν, για να αντιληφθούν τις αλλαγές που τα έχουν διαμορφώσει. Επίσης, ανέλυσαν τα διάφορα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων ασχολήθηκαν με το θέμα της δικής τους επιλογής επαγγέλματος.

    Στο πλαίσιο διεθνών ομάδων ανέπτυξαν διαπολιτισμικές, επικοινωνιακές και ψηφιακές δεξιότητες και επιπλέον, έμαθαν να εργάζονται υπεύθυνα, συστηματικά και συνεργατικά. Τέλος, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους σε ηλεκτρονικό περιοδικό που δημιούργησαν από κοινού.

Το έργο είχε ήδη βραβευτεί με το ανώτερο έπαθλο στην κατηγορία του στον 65ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών της Γερμανίας. Η απονομή των βραβείων έγινε στις 7 Μαΐου 2018 στο Κοινοβούλιο του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Έσσης στην πόλη Wiesbaden της Γερμανίας από τον Πρόεδρο του Κρατιδίου, κ. Νorbert Kartmann. Επίσης, του έχουν απονεμηθεί η Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας eTwinning.

    Τέλος, τα συγχαρητήρια μηνύματα για τη βράβευση του σχολείου έστειλαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας κ. Ιουλία Κανδήλα, οι βουλευτές Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και κ. Αθανάσιος Λιούπης και ο βουλευτής Μαγνησίας του Σύριζα κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ 2021-2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ 2021-2022

λήψης

               Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2021-2022 θα λειτουργήσει στο Σχολείο μας Εκπαιδευτικός Όμιλος Γερμανικών (σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Άρθρο 89/ Ν. 4823/2021) με θέμα eTwinning / Vokabeln Lernen mit Web2” και υπεύθυνη την καθηγήτρια Γερμανικών του Σχολείου, κ. Φωτεινοπούλου Βασιλική. Σκοπός του ομίλου είναι η εκμάθηση Γερμανικών στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning και η προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας στα Γερμανικά (επίπεδο Α1-Α2). Οι εργασίες του ομίλου θα λαμβάνουν χώρα στο σχολείο μετά το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα κάθε Παρασκευή, την 7η -8η ώρα. Στον όμιλο συμμετέχουν 13 μαθητές και μαθήτριες από τη Β’ Γυμνασίου.

Nέα πλατφόρμα edupass.gov.gr

 Αλλάζει από τη Δευτέρα η πλατφόρμα που γίνονται οι δηλώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

Στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr θα πρέπει να δηλωθούν από βδομάδα και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων

Αλλάζει από τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη η πλατφόρμα όπου γίνονται οι δηλώσεις των self tests των μαθητών.

Συγκεκριμένα, οι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε δημόσια σχολεία καλούνται για τελευταία φορά, σήμερα, Παρασκευή να δηλώσουν τα αποτελέσματα των self tests των παιδιών τους στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Από βδομάδα αυτή η διαδικασία για τους μαθητές όλων των δημόσιων σχολείων θα γίνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων συνεχίζει να ισχύει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr).

Οι γονείς ή οι ενήλικοι μαθητές, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής» και ακολούθως την κατηγορία «Δήλωση self test Μαθητών/τριών-Εκδοση Σχολικής Κάρτας για covid-19», αυθεντικοποιούνται με τη χρήση κωδικών taxisnet. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδουν και εκτυπώνουν τη σχολική κάρτα, την οποία ο μαθητής επιδεικνύει στο σχολείο.

 

 

Υποκατηγορίες