Επι?σκεψη των συνεργατων του προγρα?μματος Active citizens promoting cultural heritage

 

          

         Στο πλαίσιο υλοποίησης των τριών προγραμμάτων Erasmus+ στα οποία συμμετέχει σαν εταίρος το 4ο Γυμνάσιο Βόλου από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2020 φιλοξενήθηκαν στον Βόλο  από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 24 μαθητές και καθηγητές από 4 ευρωπαϊκές χώρες.

         Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα με τίτλο «Active citizens promoting cultural heritage» με συντονίστρια χώρα τη Ρουμανία και συνεργαζόμενα σχολεία από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Ελλάδα πραγματοποίησε την τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη του προγράμματος, και φιλοξενήθηκε από το 4ο Γυμνάσιο Βόλου για 6 ημέρες.

        Το θέμα που πραγματεύεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε ζητήματα ιστορικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά  των χωρών που συμμετέχουν καθώς επίσης και την προώθηση των αξιών, των παραδόσεων και του πολιτισμού της εθνικής κληρονομιάς της κάθε χώρας. Ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου Ανάπτυξη του πολιτικού πνεύματος των συμμετεχόντων Διεύρυνση των πολιτιστικών οριζόντων των συμμετεχόντων και των γενικών γνώσεων Ενίσχυση του αισθήματος της συμμετοχής στην κοινοτική κοινότητα Υποστήριξη της πολιτισμικής απόκλισης και ευαισθησίας. Η επίσκεψη περιλάμβανε την πρώτη μέρα ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον Παρθενώνα ενώ τη δεύτερη μέρα την επίσημη υποδοχή στο 4ο Γυμνάσιο του Βόλου από τον διευθυντή του σχολείου κ. Γιώργο Βαρνάβα και την επίσκεψη στο Δημαρχείο του Βόλου, όπου μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου «Αργοναύτες 2008» Νικόλαος Ντόκος. Οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν ένα βίντεο με την κατασκευή του αντίγραφου του διάσημου μυθολογικού πλοίου, της Αργούς που είναι το σύμβολο του Βόλου.  

       Οι δράσεις του προγράμματος  συνεχίστηκαν με την επίσκεψη των μαθητών και καθηγητών στο Μουσείο Αγγειοπλαστικής τέχνης του κ. Ανετόπουλου στο Μαλάκι όπου οι μαθητές έφτιαξαν τα δικά τους πήλινα σουβενίρ και επίσης εκπαιδευτική εκδρομή στη Μακρινίτσα με τη συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών σε ένα εργαστήριο οικοτουρισμού που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα, προετοιμάστηκαν αρκετές εκδηλώσεις στον χώρο του σχολείου για τους εταίρους μας όπως: η εκμάθηση παραδοσιακών χορών και καλλιτεχνικό εργαστήριο διακόσμησης των πήλινων αντικειμένων που έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές. Σύμφωνα με τη συντονίστρια του προγράμματος και υποδιευθύντρια του 4ου Γυμνασίου κ. Μόσιαλου Ελένη «τέτοιες συμπράξεις μεταξύ σχολείων ωφελούν όχι μόνο τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία στις τοπικές κοινότητες. Η ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου των συμμετεχόντων με τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων σε άλλα ευρωπαϊκά σχολεία, η γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας ξένης χώρας, η συμβολή του προγράμματος στην εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι λίγα μόνο από τα πλεονεκτήματα του Erasmus. Οι μαθητές μας βελτίωσαν σημαντικά τις δεξιότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά και τις γνώσεις πληροφορικής και ξένων γλωσσών».