Iδιαίτερη χαρά και τιμή αποτελεί για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας η απονομή του «Ευρωπαϊκού Σήματος Γλωσσών 2018» για το έργο eTwinning που έγινε στις 4/11/2021
Η Δράση ‘Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών’ (European Language Label) αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της πολυγλωσσίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών με απώτερο στόχο τη συνολική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον τομέα των γλωσσών σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της γλωσσομάθειας και της πολυγλωσσίας.
Το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών είναι μια διάκριση που απονέμεται σε φορείς και μεμονωμένα άτομα που επιτυγχάνουν να αναπτύξουν εργαλεία και να εφαρμόσουν μεθόδους διδασκαλίας που μπορούν να αποτελέσουν καλές πρακτικές και να υιοθετηθούν σε γλωσσικά περιβάλλοντα διαφορετικά από αυτά που αναπτύχθηκαν. Η πρόταση του 4ου Γυμνασίου Βόλου υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο ‘Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα Erasmus+, σε συνέχεια της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη Δράση «Eυρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2018 & 2019», αξιολογήθηκε και έλαβε την δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία σε πανελλαδικό επίπεδο https://www.iky.gr/el/ell . Η τιμητική διάκριση φέρει τις υπογραφές της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκης Κεραμέως και της Επιτρόπου της Ε.Ε. Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Mariya Gabriel.
Το έργο υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών και πήραν μέρος συνολικά τέσσερα σχολεία από Ελλάδα (συντονιστής), Πολωνία (συντονιστής), Γερμανία και Γαλλία. Από το 4ο Γυμνάσιο συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου: Αναστασίου Ελπίδα, Βαζουβιάδης Ιωάννης-Μάρκος, Βλαχοπούλου Αθηνά, Γαλάνης Δήμος, Γιάλβαλη Δήμητρα, Γιούτσας Στέφανος, Δαλίδης Αθανάσιος, Δοσούλα Κωνσταντίνα-Νεφέλη, Κακαλή Ελένη, Καλοφορίδης Γιώργος, Καράκης Βασίλης, Κλάδη Αναστασία, Μάστορας Χρήστος, Ποδηματάς Δημήτρης, Πολυζώη Ελευθερία, Τσιονάρας Βαγγέλης και Χατζής Πολυχρόνης. Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, κ. Βασιλική Φωτεινοπούλου.
Στόχος του προγράμματος ήταν η μελέτη και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα των παραδοσιακών επαγγελμάτων, με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Συμμετείχαν 110 μαθητές και 8 εκπαιδευτικοί και γλώσσα εργασίας ήταν η Γερμανική. Οι μαθητές ερεύνησαν ενδελεχώς τα παραδοσιακά επαγγέλματα που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη και ήρθαν αντιμέτωποι με το ζήτημα της επιλογής του δικού τους μελλοντικού επαγγέλματος. Ανίχνευσαν τα παλιά επαγγέλματα σε τοπικά εργαστήρια με παράδοση, σε μουσεία, σε παλιούς πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες και πήραν συνεντεύξεις από τους ανθρώπους που τα ασκούν, για να αντιληφθούν τις αλλαγές που τα έχουν διαμορφώσει. Επίσης, ανέλυσαν τα διάφορα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων ασχολήθηκαν με το θέμα της δικής τους επιλογής επαγγέλματος.
Στο πλαίσιο διεθνών ομάδων ανέπτυξαν διαπολιτισμικές, επικοινωνιακές και ψηφιακές δεξιότητες και επιπλέον, έμαθαν να εργάζονται υπεύθυνα, συστηματικά και συνεργατικά. Τέλος, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους σε ηλεκτρονικό περιοδικό που δημιούργησαν από κοινού.
Το έργο είχε ήδη βραβευτεί με το ανώτερο έπαθλο στην κατηγορία του στον 65ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών της Γερμανίας. Η απονομή των βραβείων έγινε στις 7 Μαΐου 2018 στο Κοινοβούλιο του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Έσσης στην πόλη Wiesbaden της Γερμανίας από τον Πρόεδρο του Κρατιδίου, κ. Νorbert Kartmann. Επίσης, του έχουν απονεμηθεί η Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας eTwinning.
Τέλος, τα συγχαρητήρια μηνύματα για τη βράβευση του σχολείου έστειλαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας κ. Ιουλία Κανδήλα, οι βουλευτές Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και κ. Αθανάσιος Λιούπης και ο βουλευτής Μαγνησίας του Σύριζα κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.